неділю, 25 серпня 2019 р.

V Конгрес освітян Донеччини «Нова українська школа: вчимося вчити по-новому». День другий

21 серпня 2019 року на базі Краматорської української гімназії продовжив свою роботу V Конгрес освітян Донеччини «Нова українська школа: вчимося вчити по-новому». До роботи долучилися 288 осіб: методисти та керівники МО міських, районних, ОТГ, педагоги опорних шкіл та ЗЗСО.
Виставку новаторських практик «Дизайн Нової української школи: рік другий» складали інноваційні доробки методистів, управлінців та педагогічних працівників:
  • «Сучасний Hand made» — були представлені методичні матеріали вчителів технології та сучасні вироби декоративно-ужиткового мистецтва педагогів, учнів ЗЗСО області.
  • «STEAM-проєкти на уроках природничо-математичних дисциплін: від ідеї до втілення» — були презентовані проєкти робототехніки з різних куточків Донецької області.
З метою обміну досвідом й методичними знахідками освітяни, демонструючи власні матеріали та принципи їх використання, обмінювалися презентаційними варіантами брошур і буклетів. Натхненними та сповненими оптимізму учасники продовжили цікаве спілкування в секціях.
Перед початком плідної роботи перед учасниками, а саме учителями дисциплін природничого циклу, виступила голова Всеукраїнської екологічної ліги Тимочко Тетяна Валентинівна. Вона висвітлила перспективний план дій щодо просвітницької роботи в області з екологічних питань, наголосивши на важливості формування екологічної обізнаності учасників освітнього процесу.
Круглий стіл
«Інноваційне освітнє середовище в контексті проєктування особистісного розвитку учнів через географічну освіту»
Круглий стіл об’єднав 35 представників географічної освіти Донеччини. Учасників привітала Саматова Олена Вікторівна, методист кафедри природничо-математичних дисциплін та методики їх викладання. Робота секції виявилася плідною. Учасники V Конгресу освітян Донеччини обговорили необхідність «посилення» компетентнісної, практичної спрямованості курсу географії, яка передбачає не тільки підвищення ефективності виконання практичних робіт і досліджень, а й використання методів, прийомів та технологій, спрямованих на формування умінь школярів. Серед напрямків роботи, які обговорювалися, зроблено акцент на особистості учня, його індивідуальності, рівні підготовленості. Особливу увагу зосередили на питаннях сталого розвитку, національно-патріотичного та екологічного виховання на уроках географії та в позаурочній діяльності.
Своїми методичними родзинками поділилася вчитель географії вищої категорії, старший учитель Краматорської ЗОШ № 9 Сімонова-Казьміна О. М., провівши майстер-клас із використанням інноваційних методів та прийомів на уроках географії: «Кріптограми», « Хмаринки слів» та ін.
Цікавим та актуальним виявився методичний квест «Сучасні тенденції та вимоги модернізації географічної освіти». Учитель географії Комунального закладу Очеретинського навчально-виховного комплексу: ЗОШ І-ІІІ ступенів з поглибленим вивченням окремих предметів та курсів – дошкільний навчальний заклад (опорний навчальний заклад) Ясинуватського району Донецької області та переможець обласного етапу конкурсу «Учитель року–2019» ознайомив колег із цікавими сайтами, які можуть стати у пригоді сучасному вчителеві.
Саматова Олена Вікторівна звернула увагу на впровадження принципу дитиноцентризму та проєктування особистісного розвитку учнів через географічну освіту на шляху до «Школи майбутнього».

Відкриття VКонгресу освітян Донеччини «НОВА УКРАЇНСЬКА ШКОЛА: ВЧИМОСЯ ВЧИТИ ПО-НОВОМУ»


Другий день: «Сучасний Hand-made»; «STEA-проекти на уроках природничо-математичних дисциплін: від ідеї до втілення»


Всеукраїнська серпнева конференція «Нова українська школа: виклики та перспективи освітньої реформи»

19 серпня за участі Прем’єр-міністра Володимира Гройсмана та Міністерки освіти і науки Лілії Гриневич відбувся традиційний освітянський форум — Всеукраїнська серпнева конференція. Цього року темою масштабної зустрічі освітян з усієї України була «Нова українська школа: виклики та перспективи освітньої реформи».
У межах конференції була проведені загальна дискусія щодо майбутнього реформування української освіти, а також різнопланові панелі: про результати першого року НУШ та підготовку до 2019/2020 навчального року, стандарт базової середньої освіти НУШ, педагогіку партнерства, інклюзію, фінансування освіти, розвиток професійної та педагогічної освіти тощо. Також були представлені електронні підручники й нові підходи до шкільного харчування, працювала виставка обладнання та навчальних матеріалів.
Донеччину на заході представляли Лук’янчук Т. О., радниця патронатної служби голови Донецької обласної держадміністрації; Сідашева Т. В, в.о. директора департаменту освіти і науки; Бурцева Ю. О., в.о. ректора Донецького обласного інституту післядипломної педагогічної освіти; Шабанов В. І., завідувач кафедри природничо-математичних дисциплін та методики їх викладання; Капінус Н. О., завідувачка відділу початкової освіти; Гарна С. Ю., завідувачка відділу гуманітарної освіти; Коваль А. В., завідувачка обласного ресурсного центру підтримки інклюзивної освіти; Томчук С. В., директорка Добропільського НВК «Спеціалізована школа І-ІІІ ступенів № 4 з поглибленим вивченням окремих предметів – дошкільний навчальний заклад»; Жидкова Л. В., директорка Слов'янської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 12;  Рубчева Т. В., учителька початкових класів Добропільського НВК «Спеціалізована школа І-ІІІ ступенів № 4 з поглибленим вивченням окремих предметів – дошкільний навчальний заклад»; Сєдакова О. В., учителька початкових класів ЗЗСО I-III ступенів № 8 військово – цивільної адміністрації міста Торецьк; Єфіменко О. С., директор Маріупольського вищого металургійного професійного училища; Швидкий С. М., проректор із науково-методичної роботи ДВНЗ «Донбаський державний педагогічний університет»; Олійник О. І., директор КЗ «Поковський педагогічний коледж».
За активну співпрацю та вагомий внесок у розбудову Нової української школи колективи департаменту освіти і науки Донецької облдержадміністрації та інституту післядипломної педагогічної освіти, директори і вчителі пілотних шкіл отримали подяки від Міністра освіти і науки України.
Лілія Гриневич завершила свій виступ такими словами: «В умовах дедалі більш мінливого, невизначеного, складного та неоднозначного світу освіта може допомогти нам відповісти на проблеми та не пасувати перед ними. Це цілком суголосно і нашим потребам та реаліям. Тож давайте матимемо мужність і здатність триматися разом заради змін на краще, заради нашого спільного добробуту і зростання. Перед нами дуже багато роботи, там для кожного знайдеться своє місце».
Переконані, що разом ми зможемо визначити стратегічні пріоритети розвитку освіти регіону в умовах децентралізації, скерувати педагогічну спільноту до реалізації ціннісних пріоритетів особистості, суспільства, держави на засадах європейських вимірів якості освіти.
З матеріалами заходу можна ознайомитися за посиланням.